Acne

Acne

Bij praktisch een op de drie tieners uit acne in de pubertijd met sterke of minder sterke kenmerken als comedonen (mee-eters), pustels (puistjes) en papels (onderhuidse ontstekingen) in het gelaat, op borst, rug en/schouders. Soms doft de aandoening stilletjes uit. Maar helaas kan niet iedereen zich zo gelukkig prijzen. Bij een aantal vrouwen dienen namelijk de problemen zich pas echt rond hun 30ste levensjaar en mannen kunnen jarenlang worden geplaagd dor acne.

Uiteraard beperken de problemen zich niet tot wat ‘puistjes’ maar kan acne verstrekkende gevolgen hebben met blijvende huidletsels zoals verkleuringen en littekens. Acne is het resultaat van hormonale veranderingen tijdens de pubertijd. Onder invloed van de androgene hormonen ontwikkelen zich verschillende factoren die in combinatie met elkaar tot acne leiden. Komt een van deze factoren alleen voor op de huid dan spreken we (nog) niet over acne.

De beïnvloedende factoren zijn:

Sterke verhoorning van het haarzakje: De afvoergang van het haarzakje vernauwd zich door verdikking van de wand waardoor de talg moeilijk wegvloeit. Dit is genetisch bepaald en wordt waarschijnlijk versterkt door hormonen.
 

Vermindering van loslaten van hoorncellen: De hoorncellen laten niet voldoende los waardoor ze samen met talg een propje in het haarzakje vormen, een comedo (mee-eters). Wordt de afvoergang afgesloten door verhoornde huid dan spreekt men van een white head ( gesloten mee-eters). Is er een zwart puntje zichtbaar dan spreekt men van een black head.

Verhoogde talgproductie: Verhoogde talgproductie wordt veroorzaakt onder invloed van hormonen. Dit heeft te maken met een zeer actief stimulerend hormoon. Dit komt tot stand door een enzym. Het vergroot de talgklier en dikt het talg in. Doordat de talg niet voldoende wegvloeit vermengt het zich met verhoornende huidcellen en vormt zich als een puistje.

Micro organismen: Micro-organismen die betrokken zijn bij acne zijn probionibacterium acne’s, deze bacteriën behoren bij een normale huidflora. Af en toe kunnen zij acne veroorzaken.